
Mergelsø har været i familiens eje siden 1982 hvor Lone’s forældre overtog en lille hede, sø og skovejendom i det midtjyske.
Helt fra begyndelsen var planen at få skabt en ejendom hvor arts rigdommen kunne blive så stor som muligt. Godt hjulpet af det mikroklima som Mergelsøen skaber er det i høj grad lykkedes – alt i dyr og planter trives her.
I dag har vi et produktionsgrundlag til vores ciderproduktion som er baseret på en række gamle danske æblesorter og så rigtig mange vilde selvsåede æbletræer. Dertil kommer hyld, solbær, vilde pærer, blommer m.m.
Økologer naturligvis 🙂 og ingen kemi til træerne.
I bryggeriet arbejder vi udelukkende med naturens processer. Vi tilsætter hverken svovl eller gær til mosten, men arbejder med den naturlige gær der er på økologiske æbler. Vi koldgærer for at få en lang første gæring på tankene, hvorefter vi modner cideren på flaskerne og opbygger et naturligt kulsyretryk. Ciderne degorgeres for at tage restgæren ud, hvorefter de hviler et par måneder mere frem til de er salgsklare. En produktionsproces der tager mindst et år – og derfra ved vi, at ciderne formentlig først topper kvalitetsmæssigt efter 3-5 år. Ligner rigtig meget vin på det område.
Vi producerer hvert år følgende cuveer:
September Cider: Baseret på det æblesorter der modner sent i august og september.
September Cider med frugt: Her sætter vi enten solbær, hyld, eller rabarber til September Cideren.
November Cider: Alle de sent modnende æblesorter indgår sammen med en god del æbler fra de vilde træer
Årets enkelt sort Cider: Her gærer vi en æblesort for sig selv og ser hvad der sker 🙂 Vi har indtil videre afprøvet, Belle de Boskoop, Elise og Ingrid Marie.
